Select Page

Author: Emsel Shabani

Everesting во Ростуше

Младиот планинар и спортист Харис Беќири од Ростуше се впиша во листата на 612 луѓе во светот, кои го совладале напорниот и несекојдневен спортски предизвик, познат како Еверестинг.Тоа е всушност неформален формат на спортска активност – најчесто велосипедизам, трчање или пешачење каде предизвикот е да се направи вкупно искачување од над 8848 висински метри, односно височината на Еверест, во еден единствен обид, значи, совладување на таа надморска височина на одредена делница (качување и симнување) повеќе пати.Харис го започна предизвикот на 23.07.2022 во 4 часот наутро, а го заврши успешно на 24.07.2022 напладне што значи дека се искачуваше и симнуваше...

Read More

Паркинг Простор Скудриње

Во тек е уредување на паркинг просторот во месноста викана Сисвети во село Скудриње, простор кој што ќе се користи особено во летните месеци кога нашинците доаѓаат во своите родни огништа.Продолжуваме со реализација на проекти за доброто на...

Read More

Реконструкцијата на локалниот пат за село Врбен.

Во посета на реконструкцијата на локалниот пат за село Врбен. Средствата во износ од околу 500.000 евра се обезбедени преку Министерството за транспорт и врски. Овој пат го користат и Национален парк Маврово и АД ЕСМ...

Read More

И З В Е С У В А Њ Е

Советот за Јавно Здравје како Работно тело на Советот на Општина Маврово и Ростуше ги известува граѓаните на Општината дека се во тек активностите за вршење анализа на исправноста на водата за пиење од водоводите и селските чешми ( за кои не е надлежно ЈПКД “МАВРОВО” од Маврови Анови) од поголемите населени места во Општината. Резултатите од спроведените анализи – после нивното добивање ќе им бидат достапни на граѓаните. Во месец Јуни беше реализирана првата етапа од Акциониот план за ставање под контрола на вектор преносливи заболувања со посебен осврт на комарци и крлежи. Беше извршена лаврицидна дезинсекција и...

Read More

Информации од Јавен Карактер

СЛУЖБЕН ГЛАСНИК НА ОПШТИНАТА

Пријави проблем, Закажи Средба, Прашај го градоначалникот.

4-ти Мај 2022

Galichnik Wedding 2018

Cross-Border Biking