Select Page

Month: May 2021

Министерот за Внатрешни Работи, Оливер Спасовски на Градоначалникот на Општина Маврово и Ростуше…

Во кампот за обука на БЈБ при МВР на РСМ, во Лазарополе – Општина Маврово и Ростуше, беше оддржана заедничка завршна вежба на полициските службеници, кандидати за прием во Специјалната антитерористичка единица – Тигар и во Единицата за брзо распределување при Бирото за јавна безбедност на МВР. Откако заврши заедничката завршна вежба, Министерот за Внатрешни Работи, Оливер Спасовски на Градоначалникот на Општина Маврово и Ростуше, Медат Куртовски му додели Благодарница за партнерство и успешна реализација на целите од заеднички интерес во модернизирање на капацитетите на МВР. Исто така беше доделена Плакета за соработка и партнерство на Премиерот на Република...

Read More

Работен состанок на Градоначалникот со претставници од АЛЦДФ Албанија

Работен состанок на Градоначалникот Медат Куртовски со претставници од  АЛЦДФ Албанија Во општина Маврово и Ростуше Градоначалникот Медат Куртовски одржа работен состанок со Линдита Манга од организацијата АЛЦДФ од Албанија која е партнер во Проектот “Прекугранично возење велосипеди: Повисоко ниво на авантуристички туризам во Маврово –  Ростуше и Дибра”. Беше констатирано дека со мали исклучоци динамиката и прогресот на активностите се одвиваат во рамките на планирањата. На Македонска страна целосно е изградена патеката од месноста “Асан Кула” преку село Врбјане до село Жировница во должина од 8 километри и веднаш се продолжува со изградба на другите патеки кои се...

Read More

ПРОЕКТ „АВАНТУРИСТИЧКИ ТУРИЗАМ НА ПОВИСОКО НИВО ВО МАВРОВО-РОСТУШЕ И ДИБРА“

Финансирано од: Европската унија претставена од Делегацијата на ЕУ  во Република Северна Македонија,  Преку-гранична Програма помеѓу Поранешната Југословенска Република Македонија – Албанија под Инструментот на Пред-пристапна подршка (ИПА II)  2016 -2017 година Име на проектот: „Авантуристички туризам од повисоко  ниво во Маврово-Ростуше и Дибра“ Времетраење: 1 јануари 2020 година – 30 јуни 2022 година Буџет: 677.729,00 € Имплементатори: Албанска фондација за развој на локалните  капацитети (ALCDF), Здружение за активен туризам Explorer 2018 Охрид, Кешили и Каркут Дибер (регионален совет Дибер), општина Маврово и Ростуше Финансирано од: Европската унија претставена од Делегацијата на ЕУ  во Република Северна Македонија,  Преку-гранична Програма...

Read More

ИЗГРАДБАТА НА ВЕЛОСИПЕДСКИТЕ ПАТЕКИ НАПРЕДУВА

Фирмата “Фортеса” која го доби тендерот за изградба на велосипедските патеки во општина Маврово и Ростуше, кон средината на Април 2021  започна со градежни активности на терен. Како што дозволуваа временските услови  во првите дваесетина дена се работеше  на една од патеките  која се протега во пониските реони од атарот на село Жировница и еден дел од атарот на село Врбјане. На потегот од стартот кој се наоѓа во близина на месноста “Асан Кула” па се до Долно Маало село Жировница целосно се изградени околу 8 километри а многу скоро се очекува да биде завршен и преостанатиот дел од...

Read More

СЛУЖБЕН ГЛАСНИК НА ОПШТИНАТА

Пријави проблем, Закажи Средба, Прашај го градоначалникот.

Формулари

4-ти Мај 2022

Galichnik Wedding 2018

Cross-Border Biking