Select Page

Month: February 2015

Организирана јавна презентација и јавна анкета 

Во просториите на Општина Маврово и Ростуше беше организирана Јавна презентација и Јавна анкета за донесување на Урбанистички План за село Битуше со разработка на блок 1, КО Битуше – Општина Маврово и Ростуше . Опфатот е со вкупна површина од 9,01 ха. Урбанистичкиот План за село Битуше со разработка на блок 1 зафаќа опфат на запад границата се движи по катастарските парцели КП193, КП191, КП190, КП204, КП267, КП272, КП275, КП276, КП542, КП535, КП534 на југ границата се движи низ КП1292, по јужната граница на катастарските оарцели КП561, КП564, КП565, КП566/2, КП567, КП570, КП578, КП579, КП580 на исток границата...

Read More

Одржана 25’та седница на советот на општината

Во општинската сала за состаноци, Советот на Општината ја оддржа својата 25″та седница на која седница присуствуваа сите Советници, Градоначалникот, директорите на Општинските училиштата и ЈКП-Маврово. На седницата меѓу другото се даде образложение и се разви плодна дискусија околу завршните сметки на Општината, СОУ, ЈКП-Маврово, Основните Училишта кои гравитираат во Нашата Општина. како и се даде образложение на финансискиот план на ЈКП-Маврово за 2015 година. Советот на Општината со кој претседаваше Претседателот на Совет, Неџат Исмаили на оваа седница ги усвои следните завршни сметки како и ги донесе следните одлуки: 1. Усвоени завршни сметки за 2014 година на четирите...

Read More

52’ри Мавровски Меморијал

На Бистра, на патеката „Мирна долина“ на Маврово, викендов ќе се одржи 52. издание на меѓународниот натпревар во нордиско скијање „Мавровски меморијал“. Мавровскиот меморијал како еден од неколкуте најважни купови, од овој тип, во Европа, со особен придонес за промоција и афирмација на Маврово и Република Македонија. Радува фактот што во знак на добро организираните досегашни натпревари, од балкански – регионален куп, Мавровскиот меморијал прерасна во континентален – европски куп со признание од Интернационалната скијачка федерација (ФИС) и што токму нашиот куп се вбројува во еден од најзначајните во Европа од овој тип. Седум држави го потврдија своето учество, покрај...

Read More

До: медиумите

Предмет: реакција Почитувани, Локалната самоуправа на општината Маврово и Ростуше реагира на прилозите кои се објавени во дел од електронските медиуми,  во врска со објектот на основното училиште во селото Видуше. Имено, во интерес на целосното и правилното запознавање на јавноста околу состојбата, би сакале да информираме дека се работи за училишен објект кој во многу скоро време ќе биде ставен вон употреба, затоа што општината Маврово и Ростуше во март 2014 година започна со изградбата и изгради целосно нов училишен објект во вредност е 2,5 милиони денари. Новиот објект ги исполнува сите инфраструктурни стандарди за квалитет и истиот...

Read More

Трибина во ростуше

Врз основа на Оперативниот план за услуги на пазарот на труд и активни програми и мерки за вработување за 2015 година, предвидени во Програмата за работа на Владата на Република Македонија 2011-2015, Агенцијата за вработување на Република Македонија – центар Гостивар денес 25.02.2015 година во општинската сала за состаноци во Ростуше одржа трибина на која беа презентирани сите мерки кои ги нуди Владата преку програмите за самовработување со давање на неповратни срества како ипрограмите за кредитирање со каматна стапка од 1% и една година грејс период при враќање на кредитот исто така и условите кои се нудат за ослободување...

Read More

СЛУЖБЕН ГЛАСНИК НА ОПШТИНАТА

Пријави проблем, Закажи Средба, Прашај го градоначалникот.

Формулари

4-ти Мај 2022

Galichnik Wedding 2018

Cross-Border Biking