Select Page

Month: May 2014

Оддржана 16″ та седница на советот на општината

Во општинската сала за состаноци, Советот на Општината ја оддржа својата 16″ та седница со која претседаваше Претседателот на Советот, Неџат Исмаили. На седницата присутни беа сите советници како и Градоначалникот, Мукрем Мехмеди. На оваа седница беа разгледани неколку предлог одлуки и програми од областа на урбанизмот и просторното планирање на територијата на локалната самоуправа. Советот на Општината на оваа седница донесе: 1. Одлука за пристапување кон измена и дополна на дел од урбанистичкиот план за с. Маврово. 2. Одлуки за пристапување кон измена и дополна на дел од урбанистичкиот план за с. Скудриње. 3. Одлука за отворање на сметка за самофинансирање. 4. Одлука за отварање на донаторска сметка. 5. Усвоена информација и образложение на барање од страна на Здружение на граѓани Еко Маврово за Втор еколошко – едукативен и забавен фестивал во Македонија ( Екозелен викенд во Маврово 2014). 6. Усвоена програма за работа на спортската сала Македонија која е дел од спортско рекреативниот центар “Радика”. Исто така разгледана беше и пропорционалната застапеност на работните тела и комисиите како помошни тела на Советот на...

Read More

Општински стратегии за климатски промени

во просториите на СОУ, Градоначалникот, Мукрем Мехмеди во присуство на претставници од УСАИД, претставници од Милиеуконтакт Македонија, како и голем број граѓани го означи почетокот на првиот состанок на засегнати страни во Општина Маврово и Ростуша во рамки на проектот на УСАИД за општински стратегии за климатски промени. По кратката презентација за важноста за реализирање на проекти со цел заштита од климатските промени, се формираа работни групи за координација и правење стратегија за реализирање на проекти од областа на: 1. Вода и водни ресурси 2. Туризам, култура и јавни објекти 3....

Read More

ОУ Јосип Броз Тито од с. Жировница

Со богата културно – уметничка програма од страна на учениците од ОУ Јосип Броз Тито од с. Жировница беше одбележан годинешниот патронен празник на училиштето, на чија церемонија присутни беа Градоначалникот, Мукрем Мехмеди, Претседателот на Совет, Неџат Исмаили, директори на јавни препријатија, училишта и наши сограѓани од повеќе населени места. Во својот поздравен говор Директорот на Училиштето, Реџеп Реџепоски изрази голема благодарност до Градоначалникот, Мехмеди, Советот на Општината и сите граѓани на с. Жировница за одличната соработка и поддршка што ја даваат на училиштето. А ние како Општина само можеме да им честитаме и заблагодариме за вложениот труд на Директорот и целиот училишен персонал и учениците за постигнатиот...

Read More

Нашата дијаспора со помош за настраданите од босна и србија

Акција за собирање на хуманитарна помош за настраданите од поплавите во Босна и Србија успешно беше спроведена и во многу региони во Р. Италија од страна на нашите сограѓани кои се на привремена работа во оваа држава. Со оваа хумана акција Реканскиот народ уште еднаш потврди дека е хуман и дека незнае за разлики по било каква основа.А ние како институција сме горди што сме дел од вака хуман народ и укажуваме голема благодарност за успешно завршената хуманитарна акција до целата дијаспора во Р....

Read More

Хуманитарна акција

успешно спроведена големата хуманитарна акција во сите населени места на општината Акцијата за собирање на хуманитарна помош за настраданите од поплавите во Босна и Херцеговина и Србија успешно беше завршена за само неколку денови во сите населени места од Нашата Општина.Денес беше товарен еден камион со околу четири тона храна, средства за хигиена и околу два тони облека, ќебиња и други срества за потребите на настраданите од поплавите во соседството.Градоначалникот, Мукрем Мехмеди и Претседателот на Советот на Општината, Неџат Исмаили упатија голема благодарност до сите хумани граѓани од Нашата Општина кои на било каков начин допринесоа да оваа голема хуманитарна акција заврши успешно. Исто така Општината изрази благодарност до Директорот на СОУ Маврово – Ростуше, Бајрам Требишки и учениците од ова училиште за укажаната помош при складирањето и товарањето на намирниците кои треба да се предадат на Црвениот Крст во Скопје од каде треба да се пренасочат до предвидените...

Read More
  • 1
  • 2

СЛУЖБЕН ГЛАСНИК НА ОПШТИНАТА

Пријави проблем, Закажи Средба, Прашај го градоначалникот.

Формулари

4-ти Мај 2022

Galichnik Wedding 2018

Cross-Border Biking