Select Page

Month: March 2014

Советот ја одржа својата 14″та седница

Во општинската сала за состаноци, Советот на Општината ја оддржа својата 14″ та седница со која претседаваше Претседателот на Советот, Неџат Исмаили. На седницата присутни беа сите советници како и Градоначалникот, Мукрем Мехмеди.  На оваа седница беа разгледани неколку предлог одлуки и програми од областа на урбанизмот и просторното планирање на територијата на локалната самоуправа. Советот на Општината на оваа седница донесе: 1. Менторски акциски план на комисија за родова еднаквост на половите за 2014 година. 2. Програма за уредување на земјиштето на подрачјето на Општина Маврово и Ростуша за 2014 год. 3. Програма за работа во областа на...

Read More

Проект “Меѓуетничка Интеграција во Образованието”

Учениците од Основното Училиште Блаже Конески од с. Скудриње во рамките на проектот Меѓуетничка Интеграција во Образованието го посетија ОУ„Кемал Ататурк“ од Пласница со кое училиште заедно го реализираат овој проект. Учениците од двете Основни Училишта заеднички реализираа повеќе наставни активности, ликовни изложби, богата култорно уметничка програма преку која промовираа дел од културното наслество од двата региони. Директорот Амзо Ахмедоски и учениците од Основното Училиште Блаже Конески од с. Скудриње изразија голема благодарност до домаќините од ОУ„Кемал Ататурк“ од Пласница за срдечното гостопримство, одличната соработка, разбирање и другарувањето. Радосен сум што имаме одличен партнер (пријателско училиште) со кого верувам...

Read More

Учениците од СОУ Маврово-Ростуша започнаа со презентирање на проектните задачи

Учениците од СОУ Маврово-Ростуша започнаа со презентирање на проектните задачи Учениците од четврта година од Средното Општинско Училиште Маврово-Ростуша започнаа со полагање на државната матура, односно презентирање на проектните задачи од предметот кои претходно самите ги одбрале. Од оваа учебна година средношколците ќе полагаат според новиот терк наречен “Еден плус два“ што значи дека учениците ќе треба да полагаат два екстерни и еден интерен предмет. Според овој модел учениците ќе полагаат еден задолжителен екстерен предмет,односно мајчин јазик, но ќе има и два екстерни предмети што учениците сами ќе ги изберат. Првиот предмет од групата на екстерните што ќе можат да ги...

Read More

Координативен состанок со градоначалниците на партнерските општини

Во организација на “Milieukontakt Macedonia” (member of Milieukontakt International Network) Градоначалникот на Општината, Мукрем Мехмеди во Велес учествуваше на координативен состанок со градоначалниците на партнерските општини вклучени во Проектот на УСАИД за општински стратегии за климатски промени. На состанокот беа разгледани повеќе можности како и меѓународни искуства за правење стратегии за заштита како и справување со последиците од климатските промени. Климатските промени предизвикани од глобалното затоплување претставуваат се поголема закана за човештвото и влијаат врз развојот на повеќе сектори – земјоделството, енергетиката, транспортот, здравството и туризмот и други стопански...

Read More

Успешно реализирана еколошка акција

Градоначалникот, Претседателот на Советот, вработените во општинската администрација, учениците и учителите од Средното Општинско и сите Општински Основни Училишта денес на првиот ден од пролетта се вклучија во голема еколошка акција на скоро целата територија на општината, собирајќи го сметот на повеќе различни локации, исто така подржувајќи ја еколошката акција Македонија земја на цвеќето – земја на розата, засадија и рози за неколку локации.  Со успешно реализирање на оваа акција, нашите граѓани уште еднаш потврдија дека општествените правила и обврски за заштита на природата се општо прифатени од страна на локалните жители од нашата...

Read More

СЛУЖБЕН ГЛАСНИК НА ОПШТИНАТА

Пријави проблем, Закажи Средба, Прашај го градоначалникот.

Формулари

4-ти Мај 2022

Galichnik Wedding 2018

Cross-Border Biking