Select Page

Новости

Новости

Дводневната едукативна работилница

Претставници на локалното население и месните заедници од Ростуше, Требиште и Жировница ја следеа дводневната едукативна работилница на која господинот Ирвин Арнаудов, експерт за изработка и продажба на сувенири и традиционални еко производи, практично ги пренесе своите искуства.  Работилниците се дел од активностите предвидени во проектот “ЕКО Тезги – дополнителна можност за промоција на локалните вредности и еко производите”. Преку овој проект кој е финансиран од страна на проектната програма за Одржливо искористување на природните ресурси во Кораб-Коритник, Шара и Албанските Алпи, финансирана од страна на фондацијата CNVP (Connecting Natural Values and People), финансиски поддржана од Prespa Ohrid Nature Trust – PONT, беа изработени 4 типски еко тезги, наменети пред се за нашите сограѓани кои во иднина би сакале да развијат свој бизнис или да обезбедат дополнителен приход. Учесниците имаа можност да научат нешто практично и од прва рака да слушнат како господинот Арнаудов од една обична идеја создал сериозен бизнис и во моментов во негова...

ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА 4 МАЈ – ДЕН НА ОПШТИНА МАВРОВО И РОСТУШЕ

Свечено беше одбележан 4-ти Мај - Ден на општина Маврово и Ростуше. На настанот свое обраќање имаше градоначалникот Медат Куртовски. На лица и институции кои со својата работа придонесоа за развој и афирмација на општината им беа доделени плакети а на учениците и наставниците кои ја афирмираа општината на разни манифестации и натпревари им беа доделени пофалници. Исто така имаше и културно уметничка програма организирана од страна на учениците од основните и средното училиште, како и најмалите од детската градинка. Нека е среќен, честит и вековен Денот на општина Маврово и...

Меморандум за соработка на Проектот на USAID North Macedonia за зајакнување на капацитетите за искористување на ресурсите

На настанот “Партнерство за поефикасно управување во општините” градоначалникот на општина Маврово и Ростуше Медат Куртовски потпиша Меморандум за соработка со Bardhyl Marku Директор на Проектот на USAID North Macedonia за зајакнување на капацитетите за искористување на ресурсите. Со овој Меморандум општината се обврза во наредниот период од 18 месеци да работи на унапредување на своите капацитети за ефикасно прибирање на приходите од сопствени извори, подобрување на капацитетите за планирање и наплата на локалните даноци, такси и надоместоци, пристап до надворешни ресурси и подобро управување со јавните финансии во согласност со законската...

Договор со Министерство за култура

Градоначалникот Медат Куртовски во име на општина Маврово и Ростуше потпиша договор со Министерството за култура при Владата на Република Северна Македонија, претставувано од министерката за култура г-ѓа Бисера Костадиновска - Стојчевска.Со овој договор во вредност од 3.000.000 денари ќе се набави опрема за внатрешно уредување на реконструираното училиште во село Тресонче кое што ќе биде мултифункционален културен центар.Минатата година ова училиште беше реконструирано исто така со средства од Министерството за култура при што се врши целосна реконструкција на старото училиште и во иднина тоа ќе биде центар во кој што ќе може да се одржуваат бројни културни настани.Во име на жителите на општина Маврово се заблагодаруваме на почитуваната министерка и на Министерството за култура за поддршката која што ја дава за развојот на културата и традицијата...

Посета на Маниса, Република Туркије по повод сто годишнината од основањето на турската република

Градоначалникот на општина Маврово и Ростуше Медат Куртовски престојуваше во работна посета на градот Маниса, Република Туркије по повод сто годишнината од основањето на Турската Република.На покана на валијата на град Маниса, Енвер Унлу и на претседателот на Здружението на македонските иселеници МАК - ЃОЧ Маниса, Џевдет Џомерт, градоначалникот Медат Куртовски заедно со заменик градоначалникот Кенан Елези, претседателката на советот Теута Мирто и советниците Ахмет Ахмети и Анеса Јонузоска присуствуваа на прославата организирана од градот Маниса.Исто така свое учество и неколку настапи имаше и фолклорната група од општината.Во текот на оваа посета градоначалникот оствари средба со валијата на градот Маниса, Енвер Унлу, градоначалникот на општина Јунусемре, Мехмед Черчи, градоначалникот на општина Шехзаделер, Омер Фарук Челик и градоначалникот на општина Кучуккој, Џенгиз Балкан кој потекнува од селото Болетен, од нашата општина.На овие средби беше потврдена одличната соработка на нашите општини која ќе продолжи и понатаму во иднина. Мостовите на соработка...

Промоција на книгата “Реканската каза во османлиските архивски документи од XIX и почетокот на XX век”

Во домот на културата во Ростуше се одржа промоција на книгата “Реканската каза во османлиските архивски документи од XIX и почетокот на XX век” од авторот д-р Армен Жарноски, асистент - истражувач во Јавната научна установа - Институт за национална историја - Скопје, Одделение за историјата на Македонија за време на османско - турското владеење. Промотори на книгата беа академик проф. д-р Драги Ѓоргиев, проф. д-р Билјана Ристовска - Јосифовска и проф. д-р Хасан Џило. Предмет на оваа монографија се социо-политичките состојби во Реканскиот регион во периодот на XIX до почетокот на XX век, истражени врз основа на османлиските архивски документи. Основната цел на оваа книга е преку изложување на архивски документи да се истакнат некои аспекти од историјата на Реканскиот регион што досега не биле истражени. Освен ова, изложени се и барањата и молбите од страна на месното население до соодветните државни институции од тој период. Д-р Армен...

Почеток на новата учебна година 2023-2024

Во сите основни и подрачни училишта како и во средното општинско училиште денеска започна новата учебна година. На сите ученици, родители, наставници и директори им посакуваме пред се здравје и среќа и успешен почеток на наставно-образовниот процес во оваа учебна 2023-2024 година. Годината да биде исполнета со учење, другарство, радост и успех. И оваа година од страна на општината на сите првачиња ќе им биде доделена еднократна финансиска помош во вредност од 3.000 денари. Претходни беше извршена дезинфекција на сите училишни објекти во...

Благодарница за општина Маврово и Ростуше од Културната асоцијација на Македонците од Равена, Република Италија

Градоначалникот на општина Маврово и Ростуше Медат Куртовски прими благодарница од Културната асоцијација на Македонците од Равена “Пријателство - Amicizia” за спонзорство на проект во делот на спорт и спортски активности “Турнир во мал фудбал во Лидо Адриано” во Равена, Република Италија. Општина Маврово и Ростуше упатува честитки на организаторите и на сите волонтери кои беа дел од овој прекрасен спортски и културен настан. Ова беше убава можност реканскиот народ да се собере на едно место и да се дружи, забавува и спортува. Нашите сограѓани преку оваа организација уште еднаш ја потврдија сложноста, солидарноста и културата на реканскиот народ и почитувањето на редот и законите во било која држава и да се наоѓаат. Веруваме дека со ваквите спортски и културни настани се промовираат позитивните вредности на реканскиот народ и се потврдува дека сме пример за вреден, културен и...

Капитална инвестиција од областа на културата

Во Владата на Република Северна Македонија, во присуство на министерката за култура г-ѓа Бисера Костадиновска - Стојчевска се одржа координација за искористување наодобрените средства за капитални дотации до единиците на локалната самоуправа во областа на културата за 2023 година.Општина Маврово и Ростуше доби проект за реконструкција на стара училишна зграда во село Тресонче која ќе се ревитализира во мултифункционален културен центар.Со вакви инвестиции ќе создадеме соодветни услови каде што ќе се одржуваат бројни културни настани и ќе се привлекуваат повеќе посетители и туристи кои ќе се запознаваат со културата, историјата и убавините на...

Договор за донација

Градоначалникот Медат Куртовски потпиша договор за донација со господин Сафет Алили, претседател на хуманитарната организација Letzcare од Луксембург.Оваа организација реализираше неколку донации во општината како и во неколку здравствени домови во нашата држава.Градоначалникот се заблагодари во името на сите за целокупната донација што ја донираше оваа хуманитарна...

Информации од Јавен Карактер

СЛУЖБЕН ГЛАСНИК НА ОПШТИНАТА

Пријави проблем, Закажи Средба, Прашај го градоначалникот.

4-ти Мај 2023

Galichnik Wedding 2018

Cross-Border Biking