Шарени маски, насмеани детски лица, музика и танц. Вака беше денеска низ сите селски улички во Општина Маврово и Ростуше. Дефилираа принцези, лекари, пирати, вештерки и ликови од цртаните филмови. Најмладите го одбележаа први април – денот кога можат да влезат во светот на бајките и да бидат што ќе посакаат. На првиот ден од месец април, се одбележува Меѓународниот ден на насмевките, шегата, забавата, но никој со сигурност не може да потврди како и кога почнал да се празнува.

1 april