Select Page

Известување

Известување

Повик за учество на дводневната едукативна работилница

Се повикуваат сите заинтересирани жители да учествуваат на дводневната едукативна работилница. Работилницата ќе ја води експертот за изработка и продажба на сувенири и традиционални еко производи, г-дин Ирвин Арнаудов. Истата е дел од активностите предвидени во проектот “ЕКО Тезги – дополнителна можност за промоција на локалните вредности и еко производите”. Преку овој проект, кој е финансиран од страна на проектната програма за Одржливо искористување на природните ресурси во Кораб-Коритник, Шара и Албанските Алпи, финансирана од страна на фондацијата CNVP (Connecting Natural Values and People), и PONT (Prespa Ohrid Nature Trust), беа изработени 4 типски еко тезги, наменети пред се за нашите сограѓани кои во иднина би сакале да развијат свој бизнис или да обезбедат дополнителен приход. Ги повикуваме сите кои би сакале да научат нешто практично и од прва рака да слушнат како господинот Арнаудов од една обична идеја создал сериозен бизнис и во моментов во негова сопственост има...

Еко Тезги – Дополнителна можност за промоција на локални вредности и еко производите.

Денес започнува поставувањето на четирите еко тезги чија што основна намена е формирање на микро локации за продажба на локални еко производи наменети за домашни и странски посетители на регионот и создавање на нови дополнителни можности за заработка на локалното население. Овие тезги се изработени во рамките на проектната програма за Одржливо искористување на природните ресурси во Кораб-Коритник, Шара и Албанските Алпи, финансирана од страна на фондацијата CNVP ( Connecting Natural Values and People). На отворениот повик за доставување на проектни идеи, од страна на општината Маврово и Ростуше како носител на проектот а по претходен договор со З.Г. Месна Заедница Ростуше како изработувач и иницијатор на идејниот проект, се аплицираше со проектот “ЕКО Тезги - дополнителна можност за промоција на локалните вредности и еко производите”. Проектната идеја беше прифатена и за истата фондацијата CNVP обезбеди средства во износ од 766.200 денари додека општината Маврово и Ростуше обезбеди 190.000...

Јавен повик

Ве информираме дека општина Тетово ја објави повторно позицијата за Раководител на заедничко одделение за управување со води и ризици од поплави во Заедничко одделение за управување со води и ризици од поплави во Полошки регион. Ве замолуваме да го циркулирате огласот до заинтересирани кандидати кои ги исполнуваат условите за оваа позиција.  Подолу линк од објавата во веб страната на општина...

Одржливо искористување на природните ресурси

Денес во општина Маврово и Ростуше се одржа средба со проектниот тим на CNVP и се разговараше за прогресот на Проектот „Еко - тезги дополнителна можност за промоција на локалните вредности и еко производи“. Овој Проект е добитник на Грант во рамките на проектот „Одржливо искористување на природните ресурси во Кораб-Кoритник, Шaра и Албанските Aлпи“, имплементиран од страна на CNVP и финансиски поддржан од...

Повик за Доделување на еднократен финансиски надомест

Трета година по ред општина Маврово и Ростуше објавува повик за Доделување на еднократен финансиски надомест за студентите од општината запишани на додипломски студии од државните и приватните универзитети во Р.С.Македонија   Јавен-повик-2024Download Барање-за-редовни-студентиDownload Барање-за-завршен-прв-циклус-на-студииDownload...

Покана

Почитувани, Општина Маврово и Ростуше Ве поканува на четвртата форумска сесија во рамки на Проектниот форум што ќе се одржи во Дом на култура во Ростуше, на ден 30.01.2024 година (вторник), во 11:00 часот. Проектниот форум се реализира во рамки на проектот „Зајакнување на општинските совети“ кој е финансиран од Швајцарска агенција за развој и соработка (SDC), а спроведуван од УНДП (UNDP) и Општина Маврово и Ростуше. Целта на проектниот форум е поддршка на учеството на граѓаните во развојот на заедницата и донесувањето на одлуки на локално ниво. На четвртата форумска сесија учесниците ќе имаат можност предложените проекти да ги приоретизираат и најприоритетните да аплицираат за реализација во рамки на проектниот фонд од 50.000 УСД обезбедени од страна на Швајцарска агенција за развој и соработка (SDC) – Швајцарска амбасада. Вашето присуство, активно учество и Вашиот придонес ќе биде од особено значење за успешно спроведување на проектниот форум. Прилог: Агенда...

ПОКАНА

Трета форумска сесија во рамките на Проектот Зајакнување на општинските совети во општина Маврово и Ростуше, Дом на култура во Ростуше, 13.12.2023, време 11:00 часот 3.-Dneven-red-3-FS_MiRDownload...

Информации од Јавен Карактер

СЛУЖБЕН ГЛАСНИК НА ОПШТИНАТА

Пријави проблем, Закажи Средба, Прашај го градоначалникот.

4-ти Мај 2023

Galichnik Wedding 2018

Cross-Border Biking