Градоначалникот на Општина Маврово и Ростуше Медат Куртовски присуствуваше на настан на кој преку спорт се промовираше важноста на меѓусебното разбирање и почит на различностите поддржан од Француската амбасада.
Во училишната спортска сала во Дебар под мотото ”Играме со почит, меѓусебно разбирање и солидарност” се одржа мал турнир во кошарка на која учествуваа средночколци од општините Маврово и Ростуше, Дебар, Центар Жупа и Вевчани.
Во присуство на сите градоначалници од споменатите општини и претсавници од Француската амбасада беа доделени награди на учесниците на овој турнир за освоени 1, 2 и 3 место како и награди за Фер Плеј игра.