Градоначалникот на Општина Маврово и Ростуше Медат Куртовски учествуваше на маршот “Штафета на Еднаквоста” која за прв пат се оддржа во Гостивар. Целта беше да се испрати порака дека лицата со попреченост се дел од општеството и треба да бидат прифатени како еднакви граѓани со сите нас.
Штафетата на еднаквоста започна од ул. Илинденска која беше организирана од здруженијата Вера од Струмица, заедно можеме и ресурниот центар на родители.
Оваа активност доби Поддршка од голем број здруженија, активисти и граѓани од целиот регион.