Градоначалникот на Општина Маврово и Ростуше Медат Куртовски, во неколку дневната посета во Италија со цел остварување на директни средби со нашинците кои се на привремена работа во оваа земја, го посети Македонскиот Генерален Конзулат во Венеција, а потоа општината Пиеве ди Солиго, провинција на Тревизо, каде живеат голем број на наши сограѓани од нашиот регион. Делегацијата воедно беше пречекана од градоначалникот Стефано Солдан. На оваа средба оствари позитивна дискусија од која произлегоа голем број на теми за идна соработка помеѓу двете општини со цел поддршка на нашите иселеници и можно привлекување на Италијански капитал во Маврово Ростуше.
На средбата присуствуваа и Претседателот на Советот Алил Алили, директорот на Агенцијата за управување со одземен имот Фатон Асани, директорот на НП Маврово Самир Ајдини како и директорот на Агенцијата за иселеништво Никола Шалваринов.