Денес, вработените во Општина Маврово и Ростуше, во чест и голема почит кон загинатите борци, народни херои и дејци и на сите што ги дале своите животи во НОБ и Револуцијата, ги исчистија и хортикултурно уредија сите спомен обележја од НОБ, кои се наоѓаат на територијата на Општина Маврово и Ростуше.
11’ти Октомври, важен меѓник во борбата за независност, суверенитет, самостојност и слобода на Република Северна Македонија.