Деветта средба “Ден на одгледувачите на овци и кози”

Jul 16, 2014 by

Деветта средба  “Ден на одгледувачите на овци и кози”

На 03 Август (недела) на падините на Бистра, Маврово и оваа година традиционално по деветти пат ќе се оддржи манифестацијата “Ден на одгледувачите на овци и кози” под подкровителство на Министерството за Земјоделство, Шумарство и Водостопанство, Регионалното здружение на одгледувачи на овци и кози од западна Македонија, Општина Маврово и Ростуша, Факултетот за земјоделски науки и храна и Националниот парк Маврово. 
На манифестацијата ќе се одржат натпревари во
-молзење овци
стрижење овци
-оцена на традиционални сирења произведени на фарма
-изложба на локални соеви на овци
-изложба на кучиња од расата шарпланинец
-културно забавна програма.
како и на крај на заеднички ручек сите гости ќе бидат почестени со овчарско гравче пропратено со јагнешко месо кувано во казан.

den na ovci den na ovci 1 den na ovci 2

Related Posts

Tags

Share This

Download mp3